29 Ιουλίου 2009

Νικολα Τεσλα



Ο ηλεκτρισμος ειναι ενα απο τα πιο φαντασμαγορικα φαινομενα της φυσης.Παντοτε ο ανθρωπος εντυπωσιαζοταν απο την τρομακτικη δυναμη των κεραυνων κατα την διαρκεια των καταιγιδων.Αυτες συνεβαιναν οταν ο Διας κουνουσε την Αιγιδα (κατα-αιγιδα).Η Αιγιδα ηταν μια ασπιδα απο δερμα κατσικας.Ταυτοχρονα ο Διας εκτοξευε κεραυνους (η θεια δικαιοσυνη) που κατασκευαζε στο εργαστηριο του ο Ηφαιστος την εποχη των Θεων.
Ακομη και σημερα,παρα την γνωση και την ανεπτυγμενη τεχνολογια μας,μενουμε εκθαμβοι μπροστα σε αυτα τα βιαια ξεσπασμτα της φυσης.
Ο ηλεκτρισμος πηρε το ονομα του απο την ελληνικη λεξη ''ηλεκτρον'' ή αλλιως κεχριμπαρι.Ο Θαλης ο Μιλησιος γνωριζε ηδη οτι οταν ετριβε το κεχριμπαρι η τριβη δημιουργουσε κατι που εμφανιζε περιεργες ιδιοτητες,π.χ.τραβουσε ελαφρα αντικειμενα,οπως φυλλα,πουπουλα και τριχες.
Το 1972 ο Β.Φρανγκλινος εκανε πειραματα με εναν χαρταετο και ανακαλυψε οτι ο κεραυνος εχει ηλεκτρικα φορτια.
Το 1800 ο Βολτα εφτιαξε την δευτερη μπαταρια που μπορουσε να παραγει ηλ.ρευμα.Σημ.(την πρωτη την ειχαν ανακαλυψει ηδη οι αρχαιοι ελληνες και λειτουργουσε με ξυδι).Εξ ου και η μοναδα μετρησης της τασεως του ρευματος βολτ (volt).
Στην συνεχεια ηρθαν αρκετοι οι οποιοι πειραματιζοντουσαν ενας απο αυτους και ο Εντισον ο εφευρετης της λαμπας πυρακτωσεως.
Σημερα μπορουμε να πουμε λαικα οτι γινονται θαυματα με τον δαμασμο του ηλ. ρευματος,ολα γινονται βαση αυτου.Ομως στα τελη του 19ου αιωνα τοτε που δεν υπηρχε παρα υποτυπωδης τεχνολογια ηρθε ο Τεσλα για να κανει την επιστημη του κ.ο.κ. και του ατμου να αλλαξει και να γινει αυτο που ειναι σημερα.Θα μπορουσαμε να πουμε οτι ο Τεσλα ευφηυρε τον 20ο αιωνα.
Ο Τεσλα θεωρειται ως ενας απο τους πιο σημαντικους εφευρετες στην ιστορια της επιστημης και με τις εφευρεσεις του κυριολεκτικα εβαλε τον συγχρονο κοσμο σε μια νεα βιομηχανικη επανασταση.Ειναι κυριως γνωστος για τις ερευνες του πανω στην παραγωγη και τον χειρισμο της ηλ.ενεργειας.Οι θεωρητικες μελετες του και τα διπλωματα που απεκτησε (700!!!) αποτελουν την βαση της συγχρονης βιομηχανιας παραγωγης και διαθεσης ηλ.ρευματος.
Ειναι ο πατερας του εναλλασσομενου ρευματος (AC-DC).Εχει εφευρει ολες τις μηχανες που σχετιζονται με αυτο οσον αφορα την παραγωγη,την μετατροπη και την μεταφορα του για καταναλωση,αν και ορισμενες δεν προλαβε να τις υλοποιησει πληρως.
Στις Η.Π.Α. η φημη του Τεσλα συναγωνιζεται αυτην οποιουδηποτε αλλου εφευρετη ή επιστημονα.Μετα την επιδειξη της ασυρματης συσκευης επικοινωνιας το 1893 και αφου βγηκε νικητης απο τον πολεμο του ρευματος,πηρε τον τιτλο του ηλεκτρολογου μηχανικου,αλλα παρ'ολα αυτα παραμενει αγνωστος στο ευρυ κοινο.
Οι επαναστατικες ιδεες και η παραγωγικη του εργασια ''γεννησαν'' την συγχρονη ηλεκτρομηχανικη επιστημη.Πολλες απο τις ανακαλυψεις του εχουν ιδιαιτερη σημασια.Το 1943 μετα τον θανατο του το ανωτατο δικαστηριο με αποφαση του τον θεωρησε σαν τον εφευρετη της ραδιοφωνικης συσκευης.Χωρις να δωσει ποτε πολλη προσοχη στα εσοδα του πεθανε σε ηλικια 86 ετων.
Ο Τεσλα εχει συμβαλει επισης σε μεγαλο 'η μικρο βαθμο στην αναπτυξη της θεωρητικης φυσικης,της πληροφορικης,της ρομποτικης,της πυρινικης φυσικης και της βαλλιστικης.Προς το τελος της ζωης του πολλοι θεωρησαν οτι ειχε τρελαθει γιατι εκανε ανεξηγητες για τον πολυ κοσμο δηλωσεις σχετικα με τις μελλοντικες επιστημονικες εξελιξεις.Ηταν φυσικο να συμβει αυτο,αφου μιλουσε στους ανθρωπους που ακομα δεν ειχαν καταλαβει το εναλλασσομενο ρευμα για την δυνατοτητα επικοινωνιας με αλλους πλανητες.
Η μυθολογικη κυριολεκτικα ατμοσφαιρα που ειχε δημιουργηθει γυρω του εκανε πολλους ασχετους με την επιστημη του κυκλους να εκμεταλευτουν την φημη του για δικα τους οφελη.Ετσι φτιαχτηκε ενα ομιχλωδες πλαισιο αναφορας για αποκρυφιστες,συλλογους ερευνας των ατια και οπαδους της Νεας Εποχης.
ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ
Συσκευες διαφορων ειδων που χρησιμοποιουν περιστρεφομενα μαγνητικα πεδια.
Συστημα μεταφορας εναλλασσομενου ρευματος σε μεγαλη αποσταση.
Μεθοδοι και συσκευες για μεταφορα ισχυος.
Συσκευες προστασιας απο κεραυνους.
Αεροσκαφη VTOL (καθετου απογειωσεως.
Δυναμικη θεωρια της βαρυτητας.
Θεωρια ηλεκτρικων οχηματων.
Πολυφασικα συστηματα.
Συστηματα για τηλεπικοινωνια.
Ταλαντωτες παδιοσυχνοτητων.
Ρομποτικη.
Λογικες πυλες.(βλ.υπολογιστες).
Ηλεκτροθεραπεια.Ρευματα Τεσλα.
Φαινομενα συνθετων αντιστασεων.
Φαινομενα Τεσλα.
Κανονες Τεσλα.
Πηνιο Μπιφιλαρ.
Πηνιο-γεω-δυναμικη.
Μονωσεις Τεσλα.
Μορφες ηλεκτρικων διακοπτων κ΄ μεθοδοι 3ης επαφης.
Στροβιλοι Τεσλα.
Αντλιες Τεσλα.
Επαγωγικος κινητηρας.
Περιστροφικος μετασχηματιστης.
Εναλλακτης υψηλων συχνοτητων.
Πηνιο Τεσλα.
Πομπος ενισχυσης κ΄ μεταδοσης σηματων.
Κατασκευες για αυξηση της εντασης των ηλ.ταλαντωσεων.
Πυκνωτες εκφορτισης.
Ταλαντωτης Τεσλα.
Μπουζι Τεσλα.
Συμπιεστης Τεσλα.
Σωληνες ακτινων Χ που χρησιμοποιουν την δαιδικασια ''φρεναρισματος'' των ηλ.φορτιων.
Συσκευες ιονισμενων αεριων.
Στσκευες για εκπομπες υψηλης τασης.
Συσκευες δεσμης φορτισμενων σωματιδιων.
Συστηματα φωτισμου με σπινθηρες.
Μεθοδος επιτευξης υπερ-χαμηλης αντιστασης στην διοδο ηλ.ρευματων.(πρωτοπορια στην υπεραγωγιμοτητα).
Κυκλωματα πολλαπλασιασμου της τασης.
Συσκευες σπινθηρων υψηλης τασης.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More